Botanische naam :Platanus Occidentalis
Gewicht :600 kg/m3
Groeigebied : Amerika

 

Het gewicht (kg/m3) is gemeten bij een vochtpercentage van circa 12%. Sycamore bevindt zich in de lagere prijsklasse en staat goed bekend om zijn grote breedtematen. Sycamore is vergelijkbaar met Amerikaans Maple. Sycamore bestaat voornamelijk uit spinthout en een aantal donkere delen kernhout. Heel soms kunnen er ook planken van alleen maar kernhout tussen zitten. In tegenstelling tot het wit gekleurde spint met een roodachtige gloed, is het kernhout licht tot donkerbruin van kleur.

Typisch aan Sycamore is de prachtige houttekening die zichtbaar is in kwartiers gezaagde planken. Bovendien is het sterk, taai en matig hard hout, dat goed te bewerken is.

Wist u dat?

Sycamore bevat de eigenschap om zichzelf enigszins in te smeren, waardoor het in Amerika ook wel voor de zijkanten van lades wordt gebruikt.

Sycamore behoort tot de familie van de platanen. Plataan afkomstig uit Europa noemen we Europees Plataan. In Engeland wordt het Plane of Lacewood genoemd. Europees Plataan wordt nauwelijks gebruikt voor de handel in hout.