Muninga (Homé Hout BV, 2024)
Muninga (Homé Hout BV, 2024)
Handelsnamen: Muninga, Kiaat, Mukwa
Botanische naam: Pterocarpus angolensis
Herkomst: South-central Africa
Boom: 12-18 m hoog, diameter stam: 0.5-0.8 m 
Gewicht: 605 kg/m3 MC12%
Krimp: Radiaal: 1.7%, Tangentiaal: 2.8%,
Houtbeschrijving: De kleur van het kernhout is licht tot goudbruin met een rood tot purperachtige streeptekening. Aan het licht blootgesteld wordt de kleur diep goudbruin met purperrode nuances. Het maximaal 40 mm brede spint van Muninga heeft een witachtige kleur. Soms komen op het houtoppervlak ontsierende witte vlekjes voor die echter met behulp van ammonia of waterstofperoxide zijn te verwijderen. De structuur van Muninga is over het algemeen gelijkmatig zonder opvallende tekening.
Bewerking: Zowel met handgereedschap als met machines goed te bewerken. Hout met een onregelmatige draad is alleen met een gereduceerde snijhoek glad te schaven. Ook laat het zich uitstekend draaien en tot fineer verwerken.
Veel gebruikt voor: Door zijn gunstige eigenschappen en dikwijls fraaie uiterlijk kan Muninga voor vele uiteenlopende toepassingen worden gebruikt. Het voldoet goed als constructiehout, zowel binnens- als buitenshuis en in de scheepsbouw. Fraai hout wordt toegepast voor meubelen, draaiwerk, betimmeringen, schrijnwerk en als fineer voor decoratieve doeleinden. Doordat het hout weinig werkt, is het geschikt voor muziekinstrumenten en precisiegereedschappen zoals waterpassen. Verder is het geschikt voor vloeren (voetgangersverkeer), traptreden, deuren kozijnen enz.

 

Voorraad
Gekantrecht Muninga - KD
27 x 155 mm
 
*Ook als het houtsoort of de maat die u zoekt niet vermeld is, vernemen wij graag uw aanvraag.Wellicht is de voorraad gewijzigd of verwachten/bewerkstelligen wij op (korte) termijn de juiste maten.