Ipé (Homé Hout BV, 2023)
Ipé (Homé Hout BV, 2023)
Botanische naam :Tabebuia  ssp.
Gewicht :1050 kg/m3
Groeigebied : Midden- en Zuid-Amerika  

 

"Er zijn veel verschillende soorten Ipé afkomstig uit een groot verspreidingsgebied, waardoor niet alleen de afmetingen maar ook de houteigenschappen afwijkend kunnen zijn. De onderstaande beschrijving heeft betrekking tot Groenhart afkomstig uit Suriname. De overige soorten tonen weinig verschil, hoewel zij wel wat minder zwaar en minder sterk zijn" 

Het gewicht (kg/m3) is gemeten bij een vochtpercentage van circa 12%. De botanische naam is Tabebuia ssp., voornamelijk Serratifolia. Het kernhout van Ipé varieert van olijfbruin tot donkerbruin. Het is duidelijk te onderscheiden van het geelachtig grijze 40-80 mm brede spint. Het hout heeft een vrij gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening. Toch vertoont het kernhout vaak lichte tot donkere zones. Ipé is zeer sterk, duurzaam, hard en elastisch hout. Dit maakt het bewerken enigszins lastig.

Wist u dat? 
* Ipé toont veel overeenkomsten met Cumaru, hoewel Cumaru wel iets lichter van kleur is en tijdens het bewerken een vanille geur achter laat.
* Surinaams Groenhart (Ipé Lapacho) heeft zijn naam te danken aan de aanwezigheid van de inhoudsstof Lapachol. Deze stof is verantwoordelijk voor de groengele strepen in het hout.
* Surinaams Groenhart (Ipé Lapacho) kan worden onderscheiden van de overige Ipé soorten door het in aanraking te brengen met de stof Ammonia? De Lapachol kleurt hierdoor namelijk rood.
 
Voorraad
Ipé - Bekantrecht
Dikte: 27 mm
Vaste breedtes: 155 mm, 180 mm, 205 mm en 230 mm
*Ook als het houtsoort of de maat die u zoekt niet vermeld is, vernemen wij graag uw aanvraag.