Botanische naam :Prunus Serotina
Gewicht :560 kg/m3
Groeigebied : Amerika en Canada
 

Het gewicht (kg/m3) is gemeten bij een vochtpercentage van circa 12%. Amerikaans Kersen is een prachtige, populaire hardhoutsoort die alleen voorkomt in de Noord-Amerikaanse hardhoutbossen (mixed hardwood forests). Lokale zagerijen drogen en bewerken de stammen Amerikaans kersen tot (on)bekantrecht hout in verschillende diktes, breedtes en lengtes. Hierna wordt het hout per container geëxporteerd naar de Rotterdamse Haven en vervolgens naar ons pand in Tiel getransporteerd. Het hout staat bekend om zijn warme kleurtinten en uitstekende afwerkingskwaliteiten.

Het kernhout van Amerikaans Kersen is licht rozebruin, hoewel dit na verloop van tijd donkerder roodbruin zal worden. Het smalle spinthout is goed te onderscheiden van het kernhout. Bovendien is Amerikaans Kersen erg makkelijk te bewerken en beoordeeld als erg duurzaam. De  prachtige tekening van kersen is fascinerend. 

De kwaliteit van Amerikaans kersenhout wordt gedefinieerd aan de hand van de verhouding tussen het kernhout en spinthout. Kersenplanken kunnen bijvoorbeeld 90/50 worden verkocht, wat 90% kernhout betekent en niet minder dan 50% kernhout aan de achterzijde van de plank en.

Kleur
Het spinthout is wit tot geelachtig; het kernhout donkerroodachtig bruin. Heeft soms dunne, donkere hardsstrepen of kleine groepjes minieme pitkwastjes
Eigenschappen
Kers heeft een gemiddelde dichtheid, met goede houtbuigeigenschappen, gemiddelde sterkte en schokbestendigheid, maar lage stijfheid en kan voorzichtig met stoom worden gebogen. Het wordt zeer gewaardeerd voor meubels en binnenwerk. 
Structuur
Middelzwaar, dichte fijne nerf, hard en stabiel. Afwerking tot zijdeglans, die alleen door noten wordt overtroffen.
Verantwoord bosbeheer
Zo'n 3% van alle hardhoutsoorten in Amerika behoort tot het Amerikaans Kersen, wat neer komt op ongeveer 400 miljoen m³. Ieder jaar wordt er zo'n 4,3 miljoen m³ geoogst, terwijl de populatie met ca. 11,7 miljoen m³ per jaar groeit. Het netto volume (na de oogst) neemt jaarlijks toe met 7,4 miljoen m³.

(Ahec, Black Cherry, 10 maart 2020, https://www.americanhardwood.org/en/american-hardwood)

Voorraad
Ook als het houtsoort of de maat die u zoekt niet vermeld is, vernemen wij graag uw aanvraag. Wellicht is de voorraad gewijzigd of verwachten/bewerkstelligen wij op (korte) termijn de juiste maten.
 
Kwaliteiten
Prime/Export (90/50  - 95/80)
B Keus (65 mm dik)
Diktes in mm
27 / 33 / 40 / 52 / 65
Breedtes in mm
Vaste breedtes
Vallende breedtes
Onbekantrecht
Diktes: 33 / 40 / 52 mm
Vallende breedtes
Lengtes: 160 r/m 400 cm 

 

Sfeerimpressies

Bek. Amerikaans Kersen - KD, Prime/Export (90/50), 27 mm dik
Amerikaans Kersen. Klik op de afbeelding om te vergroten. (© Homé Hout, 2023)

 

Onbek. Amerikaans Kersen - KD, Prime 1e keus, 52 mm dik
Amerikaans Kersen. Klik op de afbeelding om te vergroten. (© Homé Hout, 2023)