Botanische naam :Liriodendron Tulipifera
Gewicht :450 kg/m3
Groeigebied : Oostelijk Noord-Amerika

* Het gewicht is gemeten bij een vochtpercentage van circa 12%. 

Amerikaans Yellow Poplar is een prachtige, populaire en duurzame hardhoutsoort die alleen voorkomt in de Noord-Amerikaanse hardhoutbossen. Lokale zagerijen drogen en bewerken de stammen Yellow Poplar tot bekantrecht hout in planken van verschillende diktes, breedtes en lengtes. Hierna wordt het hout per container geëxporteerd naar de Rotterdamse Haven en vervolgens naar ons pand in Tiel getransporteerd. 

Yellow Poplar, ook wel tulpenboomhout, heeft zijn naam te danken aan zijn spectaculaire bloemen die lijken op tulpen. Het zijn grote bomen, tot wel 50 meter hoog met een diameter van 2 meter. Yellow Poplar heeft niets te maken met het de benaming Populieren (Populus). Het spinthout en het kernhout zijn goed te onderscheiden. Het spinthout is roomwit, terwijl het kernhout kan variëren van lichtgeel of bruin en in extreme gevallen zelfs van groen tot paars. Het hout wordt met de tijd donkerder bij blootstelling aan UV-licht en de groene kleur wordt bruin.

Yellow Poplar heeft een fijne, gelijkmatige structuur en een rechte draad. Bij verhoogde luchtvochtigheid heeft het de neiging om opnieuw vocht op te nemen, ook al is het gedroogd. Het hout werkt weinig. De bewerking van Yellow poplar gaat eenvoudig. Het wordt dan ook veelal gebruikt voor licht constructiewerk, keukenkasten, panelen en deuren.

Yellow Poplar kan omschreven worden als (bijna) kwastvrij hout met een zeer fijne nerf, met als gevolg een prachtige, vrij rustige uitstraling. Bovendien is het een houtsoort dat in goede condities weinig werkt, relatief licht is van gewicht en heel goed te bewerken is. Voor toepassingen binnenshuis is het ideaal en zal de levensduur erg lang zijn. 

Eigenschappen:

  • Duurzaamheidsklasse 4

  • Gewicht : 450 kg/m³ (Gemeten bij een vochtpercentage van 12%)

  • Hoge buig- en schokbestendigheidswaarden

  • Lager in compressie en hardheid, waardoor goed bewerkbaar

  • Stabiel in volledig droge omstandigheden

Verantwoord bosbeheer:
Zo'n 7,7% van de hardhoutsoorten in Amerika behoort tot het Amerikaans Yellow Poplar, wat neer komt op ongeveer 1 miljard m³. Ieder jaar wordt er zo'n 12,8 miljoen m³ geoogst, terwijl de populatie met zo'n 32 miljoen m³ per jaar groeit. Het netto volume (na de oogst) neemt jaarlijks toe met 19,7 miljoen m³. Deze cijfers overtreffen! (Ahec, American tulipwood, 5 maart 2020, https://www.americanhardwood.org/en/american-hardwood)
 
Amerikaans Yellow Poplar (Tulipwood) - KD 
*Ook als het houtsoort of de maat die u zoekt niet vermeld is, vernemen wij graag uw aanvraag. 
Wellicht is de voorraad gewijzigd of verwachten/bewerkstelligen wij op (korte) termijn de juiste maten. 
Kwaliteiten
Prime/Export
Diktes in mm
27 / 33 / 40 / 52 / 80 / 105 mm
Breedtes in mm
Vaste breedtes
Vallende breedtes 
 
Sfeerimpressies
 
Bek. Amerikaans Yellow Poplar, Kwaliteit: PRIME/EXPORT, 27 mm dik
Klik op de foto om te vergroten (© Homé Hout,2023)
 
Bek. Amerikaans Yellow Poplar, Kwaliteit: PRIME/EXPORT, 33 mm dik, L: 490/460 cm
Klik op de foto om te vergroten (© Homé Hout,2023)
 
Bek. Amerikaans Yellow Poplar, Kwaliteit: PRIME/EXPORT, 80 mm dik
Klik op de foto om te vergroten (© Homé Hout,2023)
 
Bek. Amerikaans Yellow Poplar, Kwaliteit: PRIME/EXPORT, 105 mm dik
Klik op de foto om te vergroten (© Homé Hout,2023)